Protetik Diş Tedavisi

İlerleyen diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak eksilen veya kırılan dişlerin yeniden onarılması ve tamamlanması amacıyla yapılan estetik diş hekimliği uygulamasına protetik diş tedavisi adı verilir

İlerleyen diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak eksilen veya kırılan dişlerin yeniden onarılması ve tamamlanması amacıyla yapılan estetik diş hekimliği uygulamasına protetik diş tedavisi adı verilir. Protez diş uygulaması ile hastanın hem estetik ve doğal görünüşü korunmuş olur hem de dişlerin çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlardaki işlevini sürdürmesini sağlanır.

Protez Çeşitleri

Sabit Protezler

Sabit protezler; doğal dişler, diş kökleri veya dental implantlar üzerine hekim tarafından yapıştırılan, hasta tarafından çıkarılmayan protezlerdir.

Köprü, kuron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanır. Önce destek dişler şekillendirilir(küçültülür) ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılır.

Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Ancak her hasta için uygun olmayabilir.

Sabit Protezler

 Hareketli Protezler

Hareketli Protez

Hareketli Protez, Hasta tarafından takıp çıkartılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan apareylerdir. Yeni yapılmış bir hareketli proteze alışmak biraz zaman alabilir. Hastanın yükleri taşıyamayacağı veya aşırı derecede ağızda diş eksikliğinin olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Ağız dokularının yani yanak, dudak ve dil kaslarının yeni proteze uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Bu süreçte yemekleri küçük lokmalar halinde ağza almak, iki taraflı çiğneme yapmak gerekir. Geceleri çıkarıp temizleyerek ıslak bir kâğıt havluya sarmak veya içi dolu bir kaba koymak gerekmektedir. Böylece ağızdaki yumuşak dokular dinlenir, mantar ve bakterilerden kaynaklı enfeksiyonların önüne geçilmiş olur.