Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti bir diğer adıyla çocuk diş hekimliği, 0 ila 16 yaş arasında çocukların süt dişleri ve daimî dişlerini korumak ve oluşabilecek sorunlarla ilgilenen bir bilim dalıdır.

Pedodonti bir diğer adıyla çocuk diş hekimliği, 0 ila 16 yaş arasında çocukların süt dişleri ve daimî dişlerini korumak ve oluşabilecek çürük, kalıtımsal ve benzeri sorunlarla ilgilenen bir bilim dalıdır. Çocuk diş hekimi Çocukların gelişim dönemini tamamlayana kadar, ağız, diş ve çene gelişimini takip ve gerekirse müdahale eder.

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti Hangi Hizmetleri Verir?

Çocuklarda Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlanılmalı?

Çocuklarda Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlanılmalı?

Bebek 6-8 aylıkken yani ilk dişler sürdüğünde diş temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişler, nemli bir gazlı bez veya özel parmak fırçaları yardımı ile temizlenebilir.

Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra yani ortalama 2,5 - 3 yaşında  başlanması uygundur. Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu nedenle çocukların dişlerini kendilerini fırçalamalı ancak sonrasında ebeveyn çocuğun ulaşması zor bölgeleri kendisi temizlemelidir. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır.

Daimi Dişler Ne Zaman Sürer?

Daimi Dişler

Çocukta daimim dişler 6 yaşında çıkmaya başlar. Bu dönemde  çocuğun yeterli fırçalamamasına bağlı olarak yeni süren daimi dişler ciddi çürük riski altındadır. Bu nedenle diş hekimi tarafından mutlaka koruyucu yaklaşımlar uygulanmalıdır.

Koruyucu Diş Hekimliği Nedir?

Koruyucu diş hekimliğin, dişlerin zamanla meydana gelebilecek sorunlar korucu diş hekimliği uygulamaları ile önlenmeye çalışır. Eğer varsa mevcut problemler; tedavi edilir, tedavinin başarısı desteklenerek idame ettirmeye çalışılır.

Bu amaçla koruyucu diş hekimliği;

Flor Uygulaması Nedir?

Flor, içtiğimiz suda, et, çay ve yumurtada da bulunan doğal bir mineraldir. Flor dişin minesinin yapısına katılarak dişin daha güçlü ve çürüklere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Dişlerin ağız ortamına çıkmaya başladığında dişlerin mineleri olgunlaşmadığından, çürüklere karşı dayanıksızdır ve flor uygulamaları ile yapıları daha güçlü hale getirebilirler

Flor uygulaması sistemik ve topikal olarak iki şekilde yapılabilir.

Flor Uygulaması

Dişteki asıl etkin korumayı sağlayan uygulama çeşidi; topikal flor uygulaması, yani florlu jel, köpük veya verniklerin direkt olarak dişe uygulanmasıdır.

Flor uygulama süresi genelde 5 dakikayı geçmeyecek kadardır. Bireyin çürük risk kategorisine göre ve yaşına göre 3-6 aylık dönemlerde tekrarlanabilmektedir.

Fissür Örtücü Nedir?

Fissür Örtücü

Dişlerinin çiğneme yüzeylerinde bulunan girintilere fissür denmektedir. Düzensiz ve dar bir yapıya sahip bu fissür alanlarına diş fırçası kıllarının ulaşması çok zor olup bakteri ve plak birikimi için ideal bir ortam oluşturur dolayısıyla bu alanlarda çürük hızlı gelişebilir.

Fissür örtücü dişlerin uzun süre çürümeden ağız içinde kalması amacıyla yapılan koruyucu bir tedavi şeklidir. Fissür örtücüler, fissür kompozit denilen ve ışıkla birlikte sertleşen doğal bir materyaldir. Kompozit dolguların yapısı ile bire bir aynıdırlar fakat fissür örtüdü daha akışkan bir materyal olup çocuğa veya dişe hiçbir zararı bulunmamaktadır. Çürük oluşumunu önlemesi açısından oldukça kolay, ağrısız uygulanan bir işlemdir.